Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

35 x 25 cm
ΓΡΑΦΙΤΗΣ ΣΕ ΧΑΡΤΙ


Την περασμένη εβδομάδα έτυχε να δω την ταινία ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΕΝΙΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ. 
Με αφορμή αυτήν την τόσο ατμοσφαιρική ταινία (κάθε της πλάνο και ένας πίνακας! σκιές και φώτα, έντονα χρώματα, δυνατές συνθέσεις) αποφάσισα να σχεδιάσω με γραφίτη αυτόν τον εξαιρετικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου JOHANNES VERMEER. 

Δανείζομαι από το blog http://habilisii-habilis.blogspot.com/ τα βιογραφικά του στοιχεία. Εκεί βρήκα μεγάλη ποικιλία ζωγραφικών έργων! Επισκεφτείτε το!

Γεννήθηκε στη πόλη Ντελφτ της Ολλανδίας το 1632 όπου και έζησε για όλη του τη ζωή. Ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του που ήταν έμπορος και  πανδοχέαs αλλά και μετά του εμπόρου έργων τέχνης . Άρχισε να ζωγραφίζει απο τα 15 του χωρίς την πατρική επιδοκιμασία . Δεν ήταν το κύριο επάγγελμα του ζωγράφος . Το 1672 η οικονομική κρίση που έφερε ο πόλεμος μεταξύ  Γαλλίας  και Ολλανδίας εξαθλίωσαν το οικονομικά της οικογένειας .Το 1675 πεθαίνει . Η γυναίκα του για να επιβιώσει οικονομικά μαζί με τα 11 παιδιά τους ξεπουλάει τους πίνακες του συντρόφου της .

Το πρόσωπο της κοπέλας, ανοιχτό βιβλίο για το ζωγράφο, μου χάρισε πολύτιμα συναισθήματα  αλλά και ερωτήματα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες της.
Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε γιατί ήταν μια καλή σπουδή με πλούσιες σκιές και έντονα φώτα.  Το δικό μου ζητούμενο έτσι κι αλλιώς δεν ήταν η απόλυτη απεικόνιση του έργου, ούτε και έχω την ψευδαίσθηση πως θα μπορούσα!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...